Free cookie consent management tool by TermsFeed Arkitekter finder løsninger på lavenergi og godt indeklima

Lavenergi og indeklima

Sådan fungerer vores service

Indtast opgaven

Indtast din opgave i beregneren

Pris pr. mail

Du får din vejledende pris pr. mail med det samme

Du ringes op

Vores rådgivere vil hjælpe dig videre med projektet

Beregn prisen her

Der har altid været fokus på energiforbrug og boliger. Men det er vigtigt at nybyggeri reducerer energiforbruget, uden at det går ud over indeklima og den arkitektoniske frihed.

Sørg for at have en god dialog omkring hvilke tiltag der kan tages, så du opnår et lavt energiforbrug i det nye byggeri. Nedsættelse af energiforbruget må aldrig ske på kompromis af indeklimaet. Bygningen skal være til at opholde sig i.

Den største energipost for private boliger er opvarmning, og der har tidligere været stor fokus på udnyttelsen af såkaldt passiv varme fra store vinduespartier.

Tidligere gav det god mening at opvarme huset gennem store glaspartier, da faren for overophedning af boligen ikke var så stor pga. større utæthed i byggeriet. I dag bygges boliger med en større tætningsgrad end tidligere, og store glaspartier, sammen med andre faktorer som varmeafgivelse fra elapparater og mennesker, kan derfor nemt forårsage overophedning i boligen.

Indtænk elementer som bygningens placering på grunden i forhold til lysindfald og optimal udnyttelse af dagslys. En simpel ting som rigtig solafskærmning kan have stor betydning for indeklimaet om sommeren. Påtænker du f.eks. ovenlysvinduer, er det en god idé at tænke på afskærmningsmuligheder med det samme.

Det vigtige dagslys

Den helt store udfordringen er at få den rette mængde dagslys ind i boligen, uden at man risikerer en overophedning om sommeren, og risikerer behovet for nedkøling. Store sydvendte vinduespartier er med til at varme boligen op, men uden afskærmning vil de, om sommeren, være med til at overophede boligen. Når varmen ikke kan slippe ud, vil resultatet unægteligt blive et dårligt indeklima.

Skab god arkitektur med øget komfort i lavenergibygninger

Glaspartiernes størrelse og facadens udformning skal have til formål at reducere overophedning og reducere varmetabet om vinteren, samtidigt med at det giver den mest optimale adgang for dagslys. Og det arbejde starter allerede ved skitsebordet.

Ønsker du et lavenergihus er det desuden værd at indtænke VE-teknikker som solceller og varmepumper.

Overordnet kan der tages udgangspunkt i fire forskellige temaer i byggeriet, hvor arkitektur og energi spiller sammen. Det drejer sig om dagslys, solvarme, råhus og tekniske installationer:

  • Dagslyset har stor betydning for vores sundhed og velvære i bygninger. Moderate glaspartier og en proportionering af rumhøjde og rumdybde kan give bedre velbefindende og større visuel kvalitet.
  • Solvarme har traditionelt spillet en vigtig rolle i lavenergiarkitektur. Inden for dette felt kan der skabes synergi mellem solenergi og komfort.
  • Materialevalget til råhuset kan både øge og mindske bygningers energiforbrug.
  • Tekniske installationer spiller en stadig voksende rolle i dagens byggeri. Elbesparende teknologier kan bidrage til at skabe fremtidens energineutrale bygninger.

arkitektpris.dk